Alanya are un climat relativ moderat continental-mediteranean.
Bazinul mediteranean asigura venirea ploilor pe timpul iernii, vara
fiind lunga, calduroasa si uscata, permitand ministerului de turism al
Alanyei sa foloseasca sloganul "aici unde soarele zambeste" . Furtunile
adesea aduc cu ele valuri uriase care se sparg aproape de tarm.
Prezenta muntilor Taurus in imediata apropiere a marii, faciliteaza
aparitia fenomenului de ceata , The presence of the Taurus Mountain in
close proximity to the sea causes fog,in schimb se creaza curcubee
vizibile in majoritatea diminetilor. Inaltimea muntilor creaza un efect
extrem de interesant dat fiind ca se poate vedea frecvent zapada chiar
si in zilele calduroase. Temperatura apei in Alanya are o temperatura
medie de 21.4°C annual, cu o temperatura medie a lunii august de 27.9°C
.
Climatul relativ moderat din Mediterana , atractiile naturale, si
mostenirea istorica face din Alanya o destinatie foarte populara pentru
turisti, si reprezinta 9% din sectorul turistic al Turciei.
Damlatas Magarasi – pestera Damlatas:
Situata in partea de vest a plajei Cleopatra, acolo unde incep dealurile, pestera face parte din zina turistica a Damlatas-ului. Inauntru exista niste stalactite si stalacmite uluitoare. Atmosfera este foarte umeda, cu o umiditate de 90% si o temperatura constanta de 22 – 23 de grade. Pesterile au fost descoperite in 1948 de catre niste ingineri care lucrau in port.
Aceasta pestera este mult mai mica decat pestera Dim. Daca v-ati planuit sa le vizitati pe amandoua, ar trebui sa o vedeti pe aceasta prima, sau riscati sa fiti putin dezamagiti.
Se spune ca aerul din pestera este foarte benefic pentru persoanele care sufera de astm, asa ca dimineata este deschisa numai pentru persoanele cu aceasta boala. Dar intre orele 10:00 – 18:00 este deschis pentru toata lumea.
Dim Çay – raul Dim:
Acest rau traverseaza valea Dim, la aproximativ 8 km de Alanya, si foarte aproape de pesterile Dim. Raul izvoraste din tinuturile muntoase din Konya, si strabate aproximativ 200 km de acolo si pana in Alanya.
Acesta este un loc pentru relaxare foarte adecvat pentru zilele calduroase de vara. Exista foarte multe restaurante de-a lungul raului, si multe au mesele si scaunele in interiorul lui. Exista, de asemenea, si foarte multe “colibe”, care sunt niste locuri speciale in interiorul raului. Aici poti sa stai sa servesti pranzul, alcatuit in mod special din peste, sa inoti in rau sau sa te odihnesti dupa masa.
Majoritatea restaurantelor isi cresc proprii pastravi, motiv pentru care nu trebuie ratata o masa intr-un astfel de restaurant. Pestele este foarte proaspat si delicios. Nu numai turistii agreaza aceste locatii, ci si turcii sunt foarte mari amatori. Veti intalni grupuri mari de familii si prieteni care isi petrec intreaga zi aici.
Kizil Kule – turnul rosu:
Sultanul Alaaddin Keykubat a luptat timp de 5 ani inainte ca, in sfarsit, sa cucereasca Alanya in anul 1226. Atunci a construit turnul rosu pentru a proteja santierul naval din oras. Turnul este situat in port.
Cu o inaltime de 33 m, si construit pe 5 nivele, este unul dintre cele mai cunoscute puncte de reper din istoria Alanyiei, alaturi de castelul din Alanya. Imaginea acestuia apare pe bancnota de 250.000 de lire turcesti.
Se organizeaza uneori expozitii la primul etaj, unde se pot vedea multe lucruri, de la covoare, unelte sau arme din diferite epoci. Turnul este deschis zilnic intre orele 10:00 – 18:00.
Alanya Kalesi - castelul din Alanya:
Castelul este situat la 250m deasupra marii, de unde se poate admira o priveliste grozava. Constructia castelului a inceput inainte de Hristos, si foarte multe persoane au influentat procesul de constructie. Cel mai influent a fost sultanul Alaadin Keykubat.
In jurul castelului a fost construita o fortareata de 6m lungime, cu turnuri de straja pentru soldati.
In varful dealului exista un loc in care prizonierilor le era oferita sansa sa-si salveze vietile. Astfel ca, ei aveau trei incercari sa arunce o piatra in apa. Din cauza formei dealului insa, era foarte dificil sa reuseasca, si dupa trei incercari nereusite, ei erau aruncati de pe deal in apa,asemeni pietrelor.
Drumul pana la castel este foarte placut , desi poate fi putin abrupt, si incomod din cauza temperaturilor ridicate. In cazul in care nu vreti sa strabateti drumul pe jos, puteti lua un taxi sau un “dolmus”. Exista multe restaurante si cafenele pe drumul pana la castel.
Pestera indragostitilor:
Daca va aventurati intr-una din calatoriile pe vas, una dintre opriri va fi la pestera Indragostitilor, pe care o puteti vizita. Numele provine dintr-o legenda care spune ca indragostitii care intra in pestera si apoi sar in apa impreuna, vor ramane impreuna pentru totdeauna.
Mai intai trebuie sa urci pana la pestera, lucru care nu este prea greu de facut. Apoi treci prin pestera intunecata si iesi pe cealalta parte a muntelui. De aici poti, fie sa sari in apa, sau sa cobori pe munte. Pestera este situata undeva la aproximativ 20 m.
Alte activitati in aer liber sunt surful, sariturile cu parapanta, plimbarile cu banana si pista de karting a Turciei.