New Delhi este capitala Indiei moderne. Aici poti admira cel mai bine din toata India imbinarea intre vechi si nou. New Delhi este format din 7 orase stravechi construite de-a lungul anilor intre secolele al XI-lea si al XX-lea. Este considerat cel mai diversificat oras din punct de vedere a stilurilor arhitecturale. New Delhi a fost proiectat si construit de britanici in 1920 si este un oras cu bulevarde largi, cladiri guvernamentale impresionante, parcuri generoase si gradini. Constructia lui a inceput in 1911 cand Regele George al V-lea a anuntat intentia mutarii capitalei de la Calcutta la Delhi.
Qutub Minar din Delhi este cel mai inalt minaret din lume construit din caramida, inspirat dupa Minaretul lui Jam din Afghanistan, un exemplu deosebit al arhitecturii afgane timpurii care ma tarziu a evoluat in Arhitectura Indo-Islamica. Qutub Minar are 72,5 m inaltime si cinci etaje distincte, fiecare cu cate un balcon si este inclus in Lista Patrimoniului Universal UNESCO cu toate cladirile si monumentele aflate in imprejurimile sale.
Orasul Agra este situat pe malurile Raului Yamuna, in provincia Uttar Pradesh din nordul Indiei, la 200 km de capitala New Delhi. Este mentionat in opera Mahābhārata sub numele Agrevaṇa, sau marginea padurii. Legenda descrie infiintarea orasului de catre Rājā Badal Singh, in jurul anului 1475 si al carui fort, Badalgarh, se afla in apropierea Fortului Agra din prezent. Agra este renumit pentru Taj Mahal, una dintre cele mai faimoase destinatii turistice din lume dar si pentru alte doua mosteniri UNESCO: Fortul Agra si Fatehpur Sikri, aflata in apropierea orasului.
Taj Mahal este un mausoleu situat in Agra, construit de imparatul Mughal Shah Jahan in memoria sotiei sale favorite, Mumtaz Mahal. Taj Mahal este considerat un exemplu deosebit al arhitecturii Mughal, avand un stil ce combina elemente din stilurile arhitecturale persan, indian si islamic. In 1983, Taj Mahal a devenit parte a Patrimoniului Universal UNESCO fiind considerat bijuterie a artei musulmane in India, una dintre capodoperele mostenirii universale admirate in toata lumea. Un poem in marmura, maiestate si maretie de neegalat, Taj Mahal e unic in lume. Opera de arta monumentala care slaveste dragostea unui mare conducator pentru iubita lui regina este realizarea suprema a visului Imparatului Shah Jehan. Inceputa in 1631 e.n., construirea monumentului a durat 22 de ani. Ridicarea Taj Mahal-ului a fost incredintata unui consiliu de arhitecti aflat sub supraveghere imperiala, intre ei aflandu-se UL Abd-Karim Ma‘mur Khan, Makramat Khan si Ustad Ahmad Lahauri. Dintre acestia, Lahauri este considerat a fi proiectantul principal. Se presupune ca 20.000 de oameni au muncit pentru a ridica acest incantator mausoleu pe malul Raului Yamuna. Daca doresti sa ai o imagine memorabila a monumentalului Taj Mahal, viziteaza-l la lumina lunii. Deschis: 6 zile pe saptamana, de la rasaritul soarelui la 7:30 p.m. (inchis vinerea).
Fortul Rosu. Imparatul Mughal Shah Jahan, dupa ce a condus din
Agra timp de unsprezece ani, a decis sa se mute la Delhi si a pus piatra
de temelie a Fortului Rosu, in 1618. Numit astfel din cauza rocilor de
culoare rosie din care este construit, fortul este unul dintre
magnificele monumente din lume. Istoria Indiei este strans legata de
existenta acestui Fort. De aici l-au detronat englezii pe ultimul
conducator Mughal, Bahadur Shah Zafar, punand capat domniei Mughal care
durase trei secole. De pe meterezele sale primul Prim Ministru al
Indiei, inteleptul Jawharlal Nehru a anuntat natiunea ca India s-a
eliberat de dominatia coloniala. Spectacole de sunet si lumina sunt
organizate aici, atat in Hindi, cat si in engleza. Fortul Rosu a fost
inclus in Lista Patrimoniului Universal UNESCO in 2007.
Fatehpur Sikri, aflat la 39 de km de orasul Agra, este o adevarata epopee in piatra rosie. Un oras al epocilor trecute, astazi pierdut in negura vremurilor. Fatehpur Sikri a fost construit de Imparatul Mughal Akbar, in 1564 i.e.n. Akbar, care nu avea fii, a venit la Sikri sa primeasca binecuvantarea sfantului musulman Seicul Salim Chishti. Cand i s-a nascut in sfarsit un fiu, in semn de recunostinta, el si-a construit orasul capitala si l-a numit Fatehpur Sikri. Mai tarziu, din cauza secetei si revoltelor sociale din nord-vest, Akbar a fost nevoit sa abandoneze orasul.
Jaipur, Orasul Roz, este o bijuterie neslefuita in nisipurile din Rajasthan. Jaipur este la fel de remarcabil pentru arhitectura si planimetria orasului, ca si pentru spiritul infocat al populatiei sale. Orasul reprezinta o sinteza unica de cultura pe care trebuie sa o traiesti ca sa o poti aprecia. Avandu-si originile adanc ingropate in paginile de istorie, orasul inca mai emana farmecul magic al unei lumi trecute. Este aproape palpabil parfumul cavaleriei si romantismului, in ciuda faptului ca a evoluat intr-un oras modern, furnicar al activitatilor comerciale din regiune. Urme de poveste ale unui trecut glorios si ale splendorilor regale sunt imprastiate prin oras, intr-un abandon aproape vesel.
Fortul Amber este clasicul si romanticul palat tipic fortului Rajasthani. Constructia sa a fost inceputa de catre Man Singh I in 1592 si a fost terminata de urmasul acestuia, Jai Singh I. Exteriorul sau impunator si amenintator ascunde un paradis interior, o minunata fuziune de stiluri Mughal si Hindu in expresia lor suprema. O vizita in camerele regale decorate abundent cu fildes, oglinzi si picturi de o valoare inestimabila va fi o experienta de neuitat.
1. În India există 17 limbi oficiale și 844 de dialecte.
2. India era una dintre cele mai bogate țări din lume până la invazia britanică de la începutul secolului al 17-lea.
3. În această țară s-a inventat sistemul numeric de astăzi, iar Aryabhatta este omul de știință care a inventat cifra 0.
4. Șahul a fost inventat în India.
5. India este cea mai mare țară democrată din lume și una dintre cele mai vechi civilizații.
6. Aici există cele mai multe moschei. Cu un număr de 300.000 de lăcașe de cult de acest gen, India are mai multe moschei decât întreagă lume musulmană.
7. India este printre cei mai mari exportatori de produse software pentru calculatoare.
8. Până în anul 1986, numai în India se puteau găsi diamante.
9. Cel mai mare angajator cu capital de stat din lume este compania feroviară națională din India, cu peste 1 milion de angajați.
10. India are cele mai multe oficii poștale din lume.
11. În anul 2004, 200 de femei și-au luat legea în propriile mâini și au venit la tribunal înarmate cu cuțite și praf de chilli, omorând în sala de judecată un violator în serie. Fiecare femeie a susținut că ea a comis crima.
12. India este una dintre ultimele 3 state care mai au un regiment de cavalerie (soldați pe cai).
13. Procesul de cristalizare a zahărului din trestia de zahăr a fost descoperit în India, în perioada Gupta, în anul 350.
14. În 1928, când echipa indiană de hochei era în drum spre Amsterdam, aceasta a jucat câteva meciuri de pregătire în Anglia. După ce englezii au văzut cât de buni sunt, i-au trimis pe indieni acasă, britanicii nedorind să piardă la Olimpiadă în fața unei țări de sclavi.
15. Freddie Mercury a fost de origine indian, descendent al tribului Gujarati.
16. Cea mai veche clădire din Asia este situată în India: Sanchi Stupa.
17. Prima cale ferată din lume a fost construită de doi indieni: Jamsetjee Jeejeebhoy și Jaganath Shunkerseth.
18. Când mergeau la luptă, regii indieni le puneau trompe cailor pentru că în acest fel elefanții trupelor adverse nu îi mai atacau, crezând că aceștia sunt pui de elefant.
19. Mai mulți oameni săraci trăiesc în 8 regiuni din India decât în cele mai sărace 26 de țări africane.
20. Kunal Nayyar (Rajesh Koothrappalli din The Big Bang Theory) este căsătorit cu o fostă Miss India, Neha Kapur.
21. India are 3 stații în Antarctica: Dakshin Gangotri, Maitri și Bharathi.
22. După Statele Unite ale Americii, în India se află cei mai mulți vorbitori de limba engleză.
23. India are cel mai redus număr de prizonieri din lume în raport cu populația țării.
24. Poșta Indiei oferă clienților săi posibilitatea de a le fabrica timbre personalizate cu fața lor.
25. Valoarea numărului "Pi" (π) a fost calculată de matematicianul indian Budhayana în secolul al 6-lea.
26. Majoritatea istoricilor sunt de acord că prima relatare înregistrată a unei operaţii estetice se găseşte în textele din sanscrita antică indiană
27. Mai mult de un million de indieni sunt milionari
28. India este casa a aproximativ 200 de milioane de vaci. În India, vacile sunt considerate sacre şi nu este voie să le răneşti în niciun fel
29. Deşi râul Gange este unul din cele mai murdare râuri din lume, se crede că dacă te speli în râu îţi speli păcatele
30. Aproximativ 50% din indieni au sub 25 de ani
31. India are cea mai mare industrie cinematografică din lume.