Clima portugaliei este plăcută caracteristic mediteraneană, care se impune mai ales în regiunile sudice. Clima Portugaliei este puternic înfluenţată de Curentul Golfului şi de Oceanul Atlantic. În partea de Nord a Portugaliei variaţiile de temperatură sunt reduse şi precipitaţiile sunt mai abundente. În părţile interioare ale ţării predomină climatul continental. Verile sunt foarte calde şi secetoase în părţile Sudice, temperaturile ajung adesea la 40 °C. În Portugalia soarele bate 2500 – 3200 ore anual, iarna zilnic 4 – 6 ore iar vara 10 – 12 ore. Precipitaţiile se reduc dinspre Nord către Sud şi sunt caracteristice mai ales iarna.
Bucătăria portugheză
Ingredientele folosite în bucătăria portugheză sunt uleiul de măsline, ceapă multă, ouăle, roşiile şi ciupercile comestibile. Fiind o ţară maritimă consumul de peşte este însemnat, bucătăria portugheză cunoaşte mai multe sute de feluri de preparate din peşte. Alături de felurile din peşte sunt consumate diverse mâncăruri din ouă, orez, legume, diferite specii de raci şi scoici. La prepararea mâncărurilor sunt deseori utilizate vinurile de Porto sau de Madeira.
Băuturile portugheze
Printre băuturile cele mai renumite sunt vinurile, în cadrul acestora se remarcă vinul de Porto. Vinul de Porto este maturizat în butoaie speciale, prin metode speciale. Deşi materia primă a vinului de Porto provine din regiunile Pinhao şi Regua, datorită faptului că prelucrarea se realizează în Porto, aşadar şi denumirea vine de aici. Specialitatea vinului de Porto este dată de faptul că vinul din butoaie este îmbuteliat după 2 – 3 ani, la care se adaugă o esenţă foarte veche (produsă tot din vin de Porto). Esenţa este deseori înlocuită cu ţuică produsă din vinurile locale. Vinul de Porto poate fi sec, demiculce sau dulce, poate fi produs din vin alb sau roşu. Alături de vinuri este preferat rachiul de cireşe şi lichiorul de căpşuni.
Economia portugheză
La începutul secolului XX-lea Portugalia a fost o ţară agrară subdezvoltată, situaţie care s-a schimbat considerabil în secolul al XXI-ea. În anul 1986 Portugalia a aderat la Uniunea Europeană, şi cu aceasta s-a început formarea unei economii globale moderne. Alături de ramurile tradiţionale ale economiei portugheze (pescuitul, cultura plantelor, mineritul) care erau construite mai ales pentru susţinerea populaţiei, în mod continuu apar ramuri industriale moderne ( exportul, industria serviciilor, turismul, serviciile financiare) care joacă un rol tot mai important în economia Portugaliei. Importante sunt de asemenea construcţia de automobile (VW, Peugeot, Citroen), biotehnologia şi cercetarea spaţială. Portugalia se află printre primele 20 de ţări dintre cele mai vizitate ale lumii, anual sosesc în ţară peste 13 milioane de turişti. Locurile cele mai vizitate sunt Lisabona, Algarve, Madeira şi Porto.
Limba portugheză este vorbită în lume de peste 230 milioane de oameni. Limba portugheză este de asemenea limba oficială în 9 ţări (Portugalia, Brazilia, Angola, Insulele Capului Verde, Guinea-Bissau, Guinea Ecuatorială, Mozambic, Sao Tome şi Principe), astfel portugheza este cea de a 9-a limbă vorbită în lume.
Marii descoperitori portughezi
Bartolomeo Diaz, a înconjurat pentru prima dată partea sudică a continentului African, pe care l-a denumit Capul Bunei Speranţe, Ferdinand Magellan, a fost primul care a înconjurat Pământul pe mare în 1522, Vasco da Gamma, în 1490 a descoperit calea maritimă către India, şi Pedro Alvarez Cabral, a descoperit Brazilia.
Portugalia este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat. Capitala ei, Lisabona, este poate cel mai incantator si accesibil oras al Europei, cu o arhitectura fantastica, o populatie diversificata, mancaruri delicioase cu fructe de mare si localuri animate. Nu trebuie sa omiteti o raita prin baruri si cafenele, mai ales prin Bairro Alto.
Majoritatea turiştilor sosesc în Faro datorită
plajelor minunate, care se găsesc în Faro şi în împrejurimi. Numeroase
autobuze şi nave transportă vizitatorii către plajele şi staţiunile
aflate la câţiva kilometrii de Faro. Cea mai celebră plajă din Faro este
Praia de Faro. O altă atracţie îndrăgită şi mult vizitată din Faro este
portul, unde alături de yahturile luxoase întălnim pe ţărm numeroase
cafenele cu terase. Dincolo de port se află spectaculosul centrul
istoric (Centro Historico), unde se regăsesc majoritatea obiectivelor
renumite.Atracţiile vechi şi moderne din Faro sunt dens aliniate în
ciuda faptului, că marele cutremur din 1755 a distrus numeroase clădiri
importante.
În Faro se găsesc
puţine muzee, dar vizitarea acestora este recomandată mai ales celor
cărora le permite timpul. Merită vizitat Muzeul Orăşenesc de Arheologie
(Museu Municipal de Faro), Muzeul Maritim (Museu Maritimo) şi renumitul
Muzeu Regional Algarve (Museu Regional Do Algarve).
Algarve se afla in sudul Portugaliei, se intinde pe o suprafata de 5.411 km2 si cuprinde, de la capul Cabo de Sao Vicente pana la granita cu Spania, aproximativ 200km de tarm. In timpul verii, in varf de sezon turistic, zona atrage peste un milion de vizitatori anual. Numele Algarve deriva din cuvantul arab “al-gharb”, care inseamna “vestul”, indicand radacinile acestei regiuni, odata adapostul vestic al maurilor. Centrul administrativ se afla la Faro, oras ce detine si aeroportul principal al zonei. Zona litorala sudica se intinde pe aproximativ 155km si este renumita in intreaga lume pentru plajele sale curate (cca. 200 km), nisipul fin, apa nepoluata a oceanului si clima placuta in orice anotimp. Multe dintre plaje sunt clasificate BLUE FLAG, pentru calitatile ecologice de exceptie. Datorita pozitiei privilegiate, aceasta provincie a fost considerata la un moment dat un regat de sine statator. A fost atacata si invadata de fenicieni, romani si mauri. Printul Henry Navigatorul, a considerat aceasta regiune drept locul ideal pentru a pozitiona scoala de exploratori care a demarat Era Descoperirilor acum 500 de ani.
Quarteira, situata la vest de Faro, este o statiune renumita in Algarve, atragand vizitatorii cu promenada marginita de palmieri, hibiscus si oleandru si plaja cu nisip auriu, care continua neintrerupt pana in Vilamoura (8km). Quarteira poate fi si o destinatie mai putin costisitoare pentru cei care vor sa joace golf pe terenurile cu 18 gauri din Vale do Lobo sau Vilamoura. Plaja din Quarteira este lata, cu nisip fin si intrare lina in ocean.
Statiunea Albufeira este o combinatie fabuloasa de plaje strajuite de stanci si faleze inalte, sporturi nautice si terestre, distractii, cumparaturi si gastronomie delicioasa cu preparate din peste si fructe de mare. Praia dos Pescadores, care se gaseste in fata centrului vechi, este locul unde veti simti un iz din trecutul Albufeirei sub forma barcilor pescaresti pictate colorat. Praia da Gale, Praia da Oura si Olhas de Agua se intind de o parte si de alta a statiunii, sunt mult mai putin aglomerate si sunt caracterizate de intinderi mari de nisip si golfulete spectaculoase. Albufeira este si o destinatie europeana de top pentru golf. Aici pot practica atat incepatorii (cursuri de initiere, recunoscute pe plan mondial), cat si cei avansati. Statiunea este situata la 40km de aeroportul din Faro.
Vilamoura este o statiune-port cosmopolita ce ofera turistilor toate facilitatile necesare unei vacante de vara relaxanta. Zona portuara este principalul centru de activitati al statiunii si unul din cele mai renumite din Algarve, aici aflandu-se cele mai multe hoteluri, restaurante, baruri si magazine. In centrul statiunii se afla muzeul Cerro da Vila si ruinele romane ce reprezinta ramasitele unui complex de bai romane si resedinte datand din secolul I. Gratie numeroaselor sale atractii si facilitati, Vilamoura este o destinatie de vacanta potrivita pentru amatorii de sport, pentru familii si tineri. Una dintre plajele cu nisip apreciate este Praia da Marina sau Praia de Vilamoura. Plaja se afla in estul portului din Vilamoura si dispune de mai multe servicii si facilitati.
Carvoeiro, la 5km sud de Lagoa, este un alt sat pescaresc pitoresc situat intr-un golf cu o stanca pe fundal care a fost martora unei transformari radicale in ultimele doua decenii. Micuta statiune este potrivita pentru tineri si cupluri in cautare de zone animate. In piata centrala a statiunii aflata langa plaja au loc numeroase concerte live si targuri cu produse locale.
Lagos, portul de unde exploratorii portughezi au pornit in primele expeditii de-a lungul coastei Africii, inca detine aerul unui port vechi cu fortareata aflata pe malurile raului si zidurile medievale care pazesc strazile inguste umplute pana la refuz in noptile de vara de tinerii dornici de clubbing. In Lagos cultura poate fi regasita in numeroasele galerii de arta si concerte in aer liber la baza zidurilor orasului. Biserica Santo Antonio este captusita de numeroase sculpturi in lemn, acoperite cu aur adus din Brazilia. Aceasta cladire din secolul 15 este faimoasa si pentru ca a fost prima piata de sclavi Africani din Europa.
In Evora, Batalha si Alcobaca cladirile vechi sunt trecute pe lista UNESCO. Daca va pasioneaza monumentele, nu treceti mai departe pe langa Evora si Coimbra.
Vaile Minho, Lima si Douro sunt renumite pentru peisajul splendid. In valea Mino turisti sunt atrasi mai ales de frumusetea naturii, dar si a obiceiurilor populare. In valea Douro spectaculosul defileu incanta privirile tuturor celor care trec pe aici. Orasul Oporto se afla la capatul vaii Douro, la iesirea din chei in locul unde raul Douro se varsa in Atlantic. Este al doilea oras ca marime din Portugalia, dupa Lisabona si desi este un oras predominant industrial, centul adaposteste o multime de vestigii, catedrale medievale si muzee. Vinul facut aici este foarte renumit.
Un alt loc ce merita vazut este orasul Evora - unul dintre cele mai frumoase si incantatoare orase ale Portugaliei. Este un adevarat muzeu in aer liber cu un numar impresionant de monumente atent ingrijite si cladiri frumoase trecute pe lista patrimoniului cultural UNESCO.
In Portugalia au loc multe festivaluri si evenimente care atrag atat
localnicii cat si turistii. Festivalul traditional este o ocazie
excelenta pentru orice vizitator sau calator sa vada cultura populara
portugheza la ea acasa si sa-i cunoasca mai bine pe localnici si modul
de viata al acestora. In acest festival se impletesc atat cultura
catolica cat si traditiile pagane integrate in viata credinciosilor,
ambele conducand la o cultura populara cu o puternica credinta in
sfanti, miracole, vraji de noroc, izvoare tamaduitoare, temple, ofrande,
magie, culturi si superstitii.