Belgrad. Capitala Serbiei se poate vizita intr-o zi sau doua, asta pentru ca cele mai multe obiective turistice sunt aproape unul de celalalt, iar orasul este cosmopolit, plin de parcuri si cafenele la tot pasul. In plus, Capitala Serbiei are mai multe zone pietonale in care turistii se pot plimba in voie, admirand vitrinele marilor magazine cu nume celebre, Armani, Prada sau Channel. Orasul este astazi plin de parcuri si de locuri de recreere, cu zone pentru copii, leagane, banci si multe fantani ornamentale, dar si cu apa potabila. Totodata in capitala Serbiei, in diferite zone ale orasului, se organizeaza tot felul de festivaluri.
In zona centrala a Belgradului sunt gazduite cele mai importante cladiri
ale Serbiei, ministere, presedintie, cladirea Parlamentului. Orasul are
peste 40 de muzee si case memoriale si o arhitectura asemanatoare cu a
marilor orase europene, asta pentru ca influenta vestica a inceput in
secolul al 19-lea, cand orasul a fost complet schimbat ca arhitectura.
Zona centrala s-a umplut pe timp de vara de terase, unde se poate manca
si se poate bea o cafea, o bere sau o racoritoare. In plus, peste tot
sunt vanzatori ambulanti de inghetata, cu vederi sau cu suveniruri, ca
in orice oras turistic european.
Statiunea montana Kopaonik este cel mai mare centru de ski din Serbia si reprezinta una dintre cele mai populare si frumoase destinatii turistice, din această parte a Europei. Kopaonik are 200 de zile insorite pe an si 160 de zile cu zapada pe an datorita valorilor sale naturale. Statiunea Kopaonik are 62 de km de partii bine intretinute pentru schi alpin si partii pentru schi nordic oferind o bucurie imensa pentru toate categoriile de schiori, de la incepatori pana la cei cu experiență. Trei pârtii sunt în conformitate cu standardele FIS, slalom, slalom urias, slalom super și ski alpin. Centrul de schi oferă parcul de snowboard iar safari este o provocare inafara de partiile amenajate, organizat pentru cei dornici de aventură. În plus față de extensii ale sistemului de zăpadă, 97% din zona de schi este acoperită cu zăpadă artificială făcând astfel posibil schiatul chiar și în cazul unor condiții meteorologice nefavorabile.
Cetatea Belgradului.Unul din locurile in care trebuie sa ajungi la Belgrad este cetatea. Aceasta este inconjurata de un parc imens, o adevatara oaza de verdeata, cu fantani, comercianti de suveniruri si de bomboane. Acum, in vechea fortareata exista un muzeu militar in aer liber, iar in interior au loc periodic diferite manifestari culturale. Tot aici sunt comasate mai multe muzee, biserici si chiar gradina zoologica. Sub vechea fortareata mai exista si acum coridoare si catacombe care sunt neexplorate.
Muzeul Nikola Tesla.Unul dintre cele mai inedite muzee din Belgrad este cel dedicat inventiilor lui Nikola Tesla. Fizicianul si inginerul a inregistrat peste 300 de inventii revolutionare, mai ales in electricitate si magnetism.
Ada Cigalija, o fosta insula a raului Sava si cel mai mare complex recreational si sportiv. Astazi este legat de mal, creand un lac artificial pe rau. Insula are sapte kilometri de plaje si zone sportive, incluzand golf, fotbal, volei, baseball, tenis, dar si sporturi extreme, bunjee jumping, paintball sau ski acvatic.
Muzeul de Etnografie dateaza din 1901 si cuprinde piese ce arata cultura rurala si urbana din zona balcanilor, in special ale fostelor tari iugoslave; Muzeul de Masini Vechi ; Muzeul National - a fost fondat in 1844 si include peste 400.000 de exponate; Muzeul de Aeronautica include peste 200 de avioane, iar 50 dintre ele sunt expuse, printre care si resturile unor parti de avioane NATO sau ale Statelor Unite, doborate de fortele iugoslave; Muzeul Vuk si Dositej este dedicat oamenilor de litere Vuk Stefanovic Karadzic si Dositej Obradovic; Muzeul de Arta Africana este unul dintre muzeele mai putin obisnuite.
Mausoleul Eroului Nescunoscut, aflat pe Muntele Avala, la 511 m înălţime, oferă o panoramă spectaculoasă asupra Belgradului.
Locaţii turistice în jurul Belgrad-ului
Mănăstirea Manasija – fondată de despotul Stefan Lazarevic în prima jumătate a secolului XV, ce mai bine păstrată fortificaţie medievală din Serbia.
Mănăstirea Ravanica – construită de prinţul sârb Lazar în a doua jumătate a secolului XIV : exemplu tipic a şcolii morave de arhitectură medievală sârbească.
Castelele de pe Dunăre
Vojivodina: Zemun, către nord, obiectiv turistic important; Mănăstirea Krusedol (construită în sec.16), faimoasă pentru locaţia atractivă, importanţa istorică şi varietatea frescelor decorative aflate în biserică; romanticul oraş Sremski Karlovci, cu fântâna „Patru Lei” din Piaţa oraşului, Liceul (sec.19), Palatul Patriarhal, Catedrala, (sec. 18, faţadă în stil renascentist).
În drum spre Novi Sad se poate vizita Fortăreaţa Petrovaradin, construită în secolele 17 şi 18, numită odinioară Gibraltarul Dunării. Este o fortificaţie de artilerie austriacă situată deasupra râului şi reprezintă cea de-a doua mare structură de acest fel conservată în Europa.
Novi Sad, capitala Voievodinei, cu pitoreasca sa stradă Dunavska.
Topola – se pot vizita: Biserica Fecioarei Maria, Rezidenţa lui Karageorge (muzeu), Biserica Sf. George
Bukovicka Banja (Spa) parc atractiv, amenajat cu sculpturi