Evia este o insula in Marea Egee si o prefectura greaca, in periferia Grecia Centrala. Resedinta sa este Chalkis.
Lunga (175 km lungime), ingusta (6 pana la 45 km latime) cu o orientare generala de la N-V la S-E, insula este situata in imediata apropiere si paralel cu coasta de est a Greciei continentale, de care este despartita la nord de Golful Pegasitikos iar la vest de Golful Maliakos, Golful Evia de Nord, canalul Evripos, Golful Evia de Sud si Golful Petalion. La sud si la est insula este marginita de Marea Egee . Dupa suprafata, Evia este a doua insula a Greciei (dupa Creta) si a treia din estul Marii Mediterane (dupa Cipru si Creta).
Insula este o prelungire a unui lant muntos care incepe pe continent, in Tesalia (Athos, Olympus, Ossa si Pelion), traverseaza in lung Evia si continua in cateva mici insulite muntoase din sud (Andros, Tenos si Mykonos). In centrul insulei exista si cateva campii manoase dintre care cea mai renumita este campia Lelantine situata intre orasele Chalkis si Eretria.
Evia este divizata in trei regiuni delimitate natural si avand caracteristici geomorfologice si de ambient diferite, ce corespund la trei grupuri muntoase distincte:
– Nordul insulei: puternic impadurit, dominat de varful Pyxaria (1.341 m), cu un climat similar cu cel al peninsulei Pelion situata in nord, pe continent;
– Centrul insulei: cea mai larga si fertila parte a Eviei, unde, la sud de muntele Dhirfis (1.745 m, cel mai inalt varf al insulei) se intalnesc campii relativ intinse; ambientul este asemanator cu cel al Beotiei si Atticii cu exceptia precipitatiilor, care sunt mai bogate in insula;
– Sudul insulei: zona accentuat muntoasa avand o clima cu influente maritime; este zona cea mai departata de continent, cu o populatie dispersata si cu un relief si ambient asemanator celui al insulelor din nordul Cicladelor); portiune din insula dintre a Dystos si a Styra, avand in centru muntele Ochi (1.394 m), care leaga centrul de sudul insulei este cea mai ingusta parte a Eviei avand o latime minima de numai 6 km.