Croatia este situata in Peninsula Balcanica in zona centrala a Europei. Are numerosi vecini: Slovenia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Italia. Teritoriul sau continental este impartit in doua parti, datorita iesirii la Marea Adriatica pe care Bosnia si Hertegovina o are la Neum. CROATIA este cea mai complexa destinatie de vacanta.
De-a lungul secolelor, artisti si arhitecti italieni si-au lasat amprenta in Dalmatia si Istria, iar arta si arhitectura gotica si renascentista minunata se numara printre gloriile coastei Adriatice.
Statiunile Istriei dispun de facilitati turistice moderne si impresionante situri arheologice.
Riviera golfului Kvarner este populara de pe vremea Austro-Ungariei, iar insulele ei sunt variate si includ oaze precum Krk, Rab, Pag.
Dalmatia de Nord se remarca prin porturile in stil venetian, precum frumusetile naturale - lacurile si cascadele din parcul National Krka, arhipelagul Kornati, Paklenica.
Dalmatia centrala are o cultura bogata, o coasta splendida si insule renumite cum ar fi Hvar,Brac, Vis.
Dalmatia de Sud se mandreste cu orasul-fortareata Dubrovnik, cel mai frumos oras din Adriatica, iar in largul coastei se afla unele dintre cele mai incantatoare insule ale Croatiei, Mljet, cu lacurile sale gemene si Korcula, locul de nastere al lui Marco Polo.
Clima: regiunea de coasta are clima mediteraneana, temperatura medie vara 26-30℃, iarna 5-10℃; in august temperatura apei este de 25℃ iar in februarie de 12℃;in interiorul continentului, clima este temperat continentala.
Date geografice: litoralul adriatic de peste 1700 km cuprinzand Coasta Istriei si Dalmatiei, adapostit de Alpii Dinarici; 1185 de insule de-a lungul coastei din care 67 sunt locuite; 8 Parcuri Nationale: Arhipelagul Kornati, Plitvice, Mljet, Brijuni, Krka,North velebit,Risnjak,Paklenika; spre est, o zona de podis si depresiune (Slavonia) axata pe vaile Dravei si Savei(afluenti ai fluviului Dunarea) completeaza peisajul croat.
Schimb valutar: banci, case de schimb valutar,posta, agentii de turism, hoteluri, campinguri; bancomate sunt in fiecare oras.De preferat a se face schimbul valutar la casele de schimb sau oficiile postale deoarece la hotel si magazine(cele care accepta plata in euro) se percepe comison de 2-3%. Carti de credit acceptate: American Express, Mastercard,Visa.
Cumparaturi: dintre produsele tipic croate recomandam: dantela din Pag si Hvar; piese de ornament/ folosinta zilnica din coral, scoica, lemn, sticla,lut, piele. Delicatese: cascaval din Pag, Lika, sunca dalmata, peste sarat, masline, vinuri de calitate superioara din zonele viticole Peljesac, Istria, Dakovo, Ilok.
Bucataria croata
Bucataria Croatiei este cunoscuta ca o bucatarie variata pe mai multe regiuni inca din timpurile Proto Slavice. Diferentele care apar in selectarea ingredientelor si variatele moduri de preparare sunt evidente atunci cand compari partea continentala cu cea de coasta. Cea continetala este tipica Proto Slavica cu influente din cele mai faimoase bucatarii ale Ungariei, Vienei si Turciei. Bucataria de pe coasta Dalmatiei a fost influentata de cea Greaca, Romana si cea Mediteraneeana a Italiei si Frantei. Cu siguranta va satisface si cele mai exigente gusturi.
Croatia se poate lauda deasemenea cu o serie larga de vinuri excelente - sunt in mod uimitor peste 700 de tipuri diferite de vin cu origine geografica protejata, coniacuri, sucuri de fructe, bere si ape minerale. In partea de Sud oamenii beau "bevanda" , vin rosu bogat in miresme amestecat cu apa, in timp ce locuitorii din Nord-vest consuma "gemist" un vin sec amestecat cu apa minerala.
Bucataria traditonala a Istriei ispiteste ochii, nasul si papilele gustative si este o bucatarie cu experienta de prima clasa mai ales cand este servita cu selectele vinuri ale Istriei. In zilele noastre aceasta este rezultatul numeroaselor schimbari care au avut loc in Istria, precum si influenta natiilor care, pentru un timp scurt sau lung au locuit in Istria de obicei ca si cuceritori.
Circulatie: se circula pe partea dreapta a soselei. Starea generala a drumurilor este buna.Viteza legala maxima este de 50 km/h in localitati; 80 km/h in afara localitatilor si 130 km/h pe autostrazi. Folosirea fazei scurte este obligatorie si pe timp de zi. Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenta alcoolului atrage plata unei amenzi si retragerea permisului de conducere. Folosirea centurii de siguranta este obligatorie. Pe teritoriul Croatiei este interzisa utilizarea atat a detectoarelor de radar, cat si a aparatelor antiradar.
In interval de 5 ani in Croatia s-au construit 800 km de autostrada. La intrarea pe autoastrada se va lua un tichet de la aparatele special montate si pe baza acelui tichet, in functie de numarul de kilometri parcurs, se va plati la iesirea de pe autostrada.In Croatia ca si in Serbia se poate plati si in euro, cu mentiunea ca in Croatia se poate da rest atat in euro cat si in kuna la cursul oficial(nu se percepe comision)
Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective turistice din Croatia:
- Centrul istoric din Dubrovnik (1979, 1994)
- Centrul istoric si Palatul lui Diocletian din Split (1979)
- Parcul national Plitvice (1979, 2000)
- Biserica Euphrasius si centrul istoric din Porec (1997)
- Orasul vechi Trogir (1997)
- Catedrala Sf.Iacob din Sibenik (2000)
Curiozitati
- cursul Dunarii pe teritoriul Croatiei reprezinta 4,5 % din lungimea totala a fluviului (in Romania 28,9 % din lungime si cea mai mare).
- podul ce leaga uscatul de Insula Krk are 1.430 metri, podul a fost construit intre 1976 - 1980; cel mai lung arc al podului are 390 (arcul podului din Sidney are 85 metri).
- lacurile de la Plitvice ce se numara printre atractiile Croatiei sunt incluse in Lista Patrimoniului Universal UNESCO. Exista 16 lacuri, interconectate prin spectaculoase cascade.
- in orasul Split se gaseste Templul lui Diocletian, imparat roman (intre 284 - 305) care isi construise o resedinta de vara aici.