Delimitat de Capul Midia Cazare in Constanta si Vama Veche, Litoralul romanesc al Marii Negre, supranumit si Riviera romaneasca, se intinde pe o lungime de 245 de km.
De-a lungul Drumului european E 87 se afla insirate cele 15 statiuni care pun la dispozitia turistilor peste 250.000 de locuri de cazare. Aceasta e destinaţia preferată de vacanţă a românilor.
Cea mai importantă staţiune este Mamaia, situată la nordul oraşului Constanţa, pe o fâşie de pământ care separă Marea Neagră de lacul Siutghiol. Mamaia este o destinaţie populară în timpul verii, pentru români şi pentru turiştii străini, ca urmare a programelor de investiţii majore.
Alte staţiuni importante sunt: Eforie Nord, Eforie Sud, Costinesti, Neptun, Venus, Saturn, Vama Veche.
Costineşti este staţiunea tradiţională a studenţilor, în timp ce Vama Veche (la extrema sudică, la graniţa cu Bulgaria) este locul pescarilor, cunoscut pentru atmosfera „hippie”.
Oraşele principale din regiune sunt Constanţa (cel mai mare port de la Marea Neagră), Mangalia şi Năvodari.
Plaja, orientata pe directia est si sud-est, are o latime cuprinsa intre 150 – 200 m cu nisip fin in cea mai mare parte. Panta este lina si usor accesibila, marea are salinitate redusa iar temperatura apei este in jur de 24 de grade Celsius in sezonul estival.
Clima este blanda datorita brizelor marine, bogate in aerosoli care atenueaza arsita zilelor de vara. In timpul sezonului se poate face plaja pana la 10 – 12 ore pe zi.
Marea Neagra este a treia ca dimensiune din Europa si a doua ca adancime.
Pentru cei care doresc sa urmeze tratamente medicale, exista diverse resurse balneare cu ape minerale si mineralizate, cu namoluri terapeutice, in bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Navodari si Tasaul.
Ca posibilitati de distractie exista nenumarate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling si biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, si pentru cei mai indrazneti exista posibilitatea de a practica sporturi nautice.
Parcul acvatic AquaMagic din Mamaia este un loc de distractie pentru turisti. Aqua Magic este situat la intrarea in statiune si se adreseaza turistilor de toate varstele, avand o capacitate de 2.500 vizitatori. Cu o suprafata de 4000 mp de apa, parcul de distractie cuprinde tobogane, piscine si bazine. In acest parc se gasesc restaurante, baruri, fast-food, cofetarii, precum si suveniruri si ilustrate. Turistii pot opta pentru o plaja pe sezlonguri si baie in piscina. Aqua Magic este iluminat astfel incat se pot organiza spectacole sau alte petreceri nocturne, vizitatorii avand posbilitati de distractie atat ziua cat si noaptea. Pentru prima data aici s-a construit un ring de dans in aer liber, cu efecte luminoase si sonorizari precum si jocuri de apa care functioneaza in functie de ritmul si intensitatea muzicii.
Telegondola din Mamaia inaugurata in anul 2004 este o instalatie de transport pe cablu, care permite turistilor strabaterea la inaltime a statiunii oferind o imagine de neuitat asupra statiunii Mamaia, Marii Negre si a lacului Siutghiol
„Baile Reci” cu namol din Eforie Sud, complet modernizate.
Plaja “La Steaguri” din Neptun este una cele mai bine amenajate plaje de pe litoral.
Saturn cu izvoarele mezotermale sulfuroase si namolul cu valoare terapeutica, utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si cele ale aparatului locomotor.
Cazinoul din Constanta reprezinta un punct de reper pe harta turistica a Litoralului. Acesta a fost construit in 1909 dupa proiectul architectului Daniel Renard, reprezentand singurul element al stilului “art nouveau”.
Chiar in fata Cazinoului se afla Acvariu din Constanta, care a fost inaugurat in 1958, si ofera turistilor o fascinanta incursiune in lumea marina. Pot fi admirate diverse specii de pesti atat de apa dulce cat si de apa sarata, pesti exotici, vulpea de mare, pisica de mare, calutul de mare, pestele dragon, pestele scorpion, o colectie de sturioni, cu toate speciile din Marea Neagra si nenumarate specii de nevertebrate.
Nu trebuie uitat nici Farul Genovez, de forma octogonala, inalt de 8 metri, situat pe faleza din Constanta, care a fost construit intre anii 1858 – 1860, in amintirea negustorilor genovezi.
In Constanta se gasesc vestigii importante ale fostului oras Tomis, cel
in care si-a petrecut ultimii ani din viata poetul latinitatii, Ovidiu.
Un loc important il constituie edificiul roman cu mozaic, un complex
arhitectural descoperit, considerat de arheologi ca fiind printre
primele de acest fel din lum
Cetatea Histria, situata pe malul Lacului Sinoe, o fosta colonie greceasca, infiintata acum 2.600 de ani.
La Mangalia, fostul oras Callatis, se gaseste cel mai vechi document latin din toata Europa de sud – est.
In comuna Adamclisi se afla ruinele Monumentului triumfal Tropaem Traiani si vestigiile cetatii Tropaem Traiani, construit in onoarea imparatului Traian dupa cucerirea Daciei.
Ca institutii muzeale trebuie mentionate Muzeul Arheologic din Mangalia, Muzeul de Istorie din Constanta, Muzeul Folcloric, Biserica Sf. Petru si Pavel din zona istorica a orasului Constanta, Moscheia din Constanta, Moscheia din Mangalia, manastirile Cocos si Cilic-Dere.
Alte puncte de interes turistic de-a lungul litoralului sunt pesterile de la Cheile Dobrogei si de la Limanu, dunele maritime de la Agigea, cu rezervatia floristica si Padurea Hagieni, la 15 km de Mangalia, o deosebita rezervatie floristica si faunistica unica in Dobrogea.
De asemenea, nu trebuie excluse celebrele podgorii de la Murfatlar unde se produce faimosul si aromatul vin cu acelasi nume si podgoria Sarica Niculitel.